Jak vybrat fotografa na svatbu?

… a jaké fotky můžete ode mě očekávat?

GALERIE

CENÍK

 

SVATEBNÍ FOTOGRAFIE JAKO DISCIPLÍNA

Svatební fotografie je svébytný fotografický žánr, dokonce by se dalo říci, že je to kombinace hned několika žánrů. Fotograf během jednoho svatebního dne nafotí stovky snímků, u kterých vystřídá řadu disciplín, od reportážní fotografie a momentek přes portréty, aranžované skupinové fotky, makrofotografie (např. prstýnků či jídla) až po záběry architektury a krajiny, pokud se svatba koná v mimořádně fotogenickém prostředí. A přestože základy řemesla jsou stejné, pro každého fotografa zbývá spousta prostoru pro uplatnění svého vlastního fotografického rukopisu. Jak vybrat fotografa se dozvíte v tomto článku.

VÝBĚR SVATEBNÍHO FOTOGRAFA

Aby svatební fotografie dýchaly slavnostní atmosférou, nelze od nich čekat jen prosté zachycení reality. Každý fotograf přistupuje ke své úloze po svém, výsledek jeho práce ovlivňuje kromě použitého vybavení také jeho osobitý pohled a v dnešní době samozřejmě i postprodukce.

Proto je velmi důležité, aby si zájemce předem prohlédl fotografovu práci a vybral si ho podle ní. U fotografií totiž většinou nelze jednoznačně říct, co je špatně a dobře, co je hezké a nehezké. Je to velmi subjektivní záležitost, a proto si svého fotografa vybírejte podle fotografického stylu, který prostě vašemu oku lahodí. 😉

AHOJ, NEBO DOBRÝ DEN?

Rozhodující faktor při výběru fotografa tedy je, jestli se vám jeho fotky líbí. Ovšem neméně důležité je i to, zda si s dotyčným “sednete” po stránce lidské. Proto je důležité se s fotografem sejít ještě před svatbou. Fotograf s vámi bude trávit jeden z nejdůležitějších dnů ve vašem životě a bude vám opravdu neustále “v patách”. Proto je dobré mít v patách někoho, kdo je vám sympatický a před kým budete schopni být uvolnění. 😉 A proč ahoj, nebo dobrý den? Po úvodní schůzce preferuji po vzájemné domluvě “AHOJ“, protože chci, aby naše spolupráce byla co nejvíce uvolněná a nesla se v přátelském duchu. Jedině tak vznikne prostor pro ty nejlepší fotky, které si tolik přejete.

JAKÉ FOTKY TEDY ODE MĚ MŮŽETE OČEKÁVAT?

Přípravy nevěsty

Svatební den pro nevěstu většinou začíná brzkým vstáváním a přípravami svého vzhledu. Na smluvené místo dorazí nejprve vizážistka a kadeřnice a poté i já jako fotograf. Není nutné fotit od úplného začátku, kdy je nevěsta ještě nenalíčená. Stačí začít později, když už je hotové líčení a začíná se rýsovat svatební účes.

nevěsta a věneček do vlasů z květin
 
Svatební šaty, kytice

Zatímco se nevěsta češe a líčí, já pobíhám od ní ke svatebním střevíčkům a šatům. Nafotím si tedy česání a líčení a v mezičase popadnu šaty, najdu pro ně fotogenické místo a fotím je. Stejně tak, pokud má nevěsta například podvazek či náušnice, nebo další drobnosti, naaranžuji si je a vyfotím.

Pudrové svatební šaty a kytice

Kromě příprav nevěsty mohu fotit také přípravy ženicha, pokud se tedy nepřipravují několik kilometrů od sebe. 😉

focení ženicha před svatbou
Obřad, skupinové focení

V reportážním stylu pokračuje i fotografování samotného obřadu. Fotím svatebčany, když se postupně setkávají na místě obřadu a panuje mezi nimi dobrá nálada a napjaté očekávání. Jakmile to celé vypukne, soustředím se na fotky nevěsty a ženicha, případně oddávajícího, rodičů a blízkého příbuzenstva. Následují důležité fotografie výměny snubních prstýnků, polibek a gratulace hostů. Po gratulacích většinou novomanželé procházejí špalírem, kde se hází okvětní lístky či rýže, vystřelují konfety či se fouká do bublifuků.

svatební fotografie ve tvaru srdce
svatební špalír házení rýže na nevěstu a ženicha

Hromadná fotka a skupinové fotky následují hned po obřadu, dokud je většina hostů ještě přítomna. Nevěstám vždy doporučuji, aby si předem připravily seznam skupinek, které chtějí vyfotit. Skupinové foto bývá dost zdlouhavé, a proto ho přichystaný seznam velmi urychlí. Hladoví hosté natěšení na občerstvení to jistě uvítají. 😉

Hostina

Na svatební hostině si nafotím výzdobu, nejlépe předem – bez hostů, pokud to tedy lze. Potom nějaký ten přípitek a “krmenínovomanželů polévkou. Pak se nakrmím i já, abych nabrala síly na další focení a také abych nelezla hostům aspoň na chvíli s objektivem do úst a nechala všechny v klidu hodovat. 😉 Po nějaké chvilce bývá ke kávě podáván také svatební dort.

svatebni dort naked krajeni svatebniho dortu
Stylizované focení novomanželů

Stylizované, nebo chcete-li portrétní focení probíhá během “zlaté hodinky“. Je to hodina před západem slunce, světlo bývá nejměkčí a pro fotky také nejkrásnější. Určitě se vyplatí si na něj počkat. Tváře fotografovaných v tomto světle působí nejměkčeji a zlatavé protisvětlo udělá ze všední fotky nezapomenutelnou.

Focení trvá ideálně tak hodinku. Pořizuji při něm jak momentky, tak stylizované foto. Nemusíte se bát, že byste si nevěděli rady s tím, jak si stoupnout. Do pózy vás navedu a vyberu takové, jaké budou slušet právě vašemu páru.

Svatba Salabka Troja nevěsta v boho stylu
svatební focení na Kampě
svatební focení prskavky

A po západu slunce se nejlépe zakončí focení například prskavkami. 🙂 Není dobré je fotit úplně za tmy, ale během “pozápadové” modré oblohy.

Doufám, že vám tento článek přinesl inspiraci a povede vás k výběru toho správného svatebního fotografa – a třeba někdy NA VIDĚNOU 🙂